dimecres, 29 de gener del 2014

El llop d'en Pere





 "De bon dematí en Pere va obrir la reixa i va sortir al gran prat verd. A la branca d'un arbre enorme s'ajaçava un ocellet, amic d'en Pere. «Tot està tranquil», va piular l'ocellet ben content." 



Així comença Pere i el llop, la faula musicada per Sergei Prokoviev l'any 1936, just encetada la segona guerra mundial. La seva creació es deu a l'atzar, que va reunir la família Prokofiev al Teatre Musical Infantil de Moscou per veure-hi una obra. Fou llavors quan el director del teatre li va proposar al compositor de composar alguna cosa per aquella institució, cosa que Sergei Prokofiev acceptà com un repte. Va trigar tan sols una setmana en acabar l'encàrrec.


En el seu diari el compositor escriu: "La primavera de l'any 1936 vaig començar un conte simfònic infantil amb el títol de "Pere i el llop", Op.67, amb text meu. Cada personatge de la història tenia un motiu que es tocava cada vegada amb el mateix instrument. Abans de cada actuació, els instruments eren mostrats a la canalla i tocaven els seus temes: durant l'actuació, els nens i nenes sentien els temes repetits vàries vegades i aprenien a reconèixer els timbres de diferents instruments". 


És per aquesta vessant didàctica que el conte de Pere i el llop és utilitzat encara avui en dia per introduir els infants als timbres d'una orquestra. Tot i ser una obra adreçada als més petits, el narrador ha estat interpretat per personatges rellevants de l'escena internacional, com ara Sting, David Bowie, Sir John Gielgud, Sophia Loren, Sean Connery o Boris Karloff.

Seguint l'esperit que anima els meus dibuixos sobre els llops dels contes, no m'agrada com Prokofiev acaba la història; és a dir, fent que els caçadors s'emportin el llop. Tot i que la versió del compositor soviètic no se n'està de mostrar la cruesa característica dels contes de fades primigenis (com en el moment en que el llop es menja l'ànec sense miraments), prefereixo el final de la versió animada de Suzie Templeton. En aquesta, en Pere veu que els caçadors són pitjors que el llop i finalment el protagonista allibera l'animal perquè retorni al bosc d'on ha vingut. 

Us deixo aquí unes imatges sobre la meva versió del conte, on finalment el llop també serà alliberat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada